Piyasadaki sahte dolarlarla ilgili yeni açıklama


Sahte Dolar İddialarına İlişkin TÜYEMDER’den Açıklama

Son günlerde İstanbul başta olmak üzere birçok bölgede sahte 50 ve 100 dolarlık banknot endişeleri devam ederken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

TÜYEMDER, konuyla ilgili Kapalıçarşı’da düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. TÜYEMDER Başkanı Mehti Şeren, bir haftada sadece 2 sahte banknotla karşılaşıldığını belirterek, “tüm sahte dolarların tespit edildiğini ve sahte iddiaların gerçeği yansıtmadığını” ifade etti.

“Sadece 2 Adet Sahte Banknota Ulaştık”

Bugün burada, son günlerde basında ve sosyal medyada yoğun bir şekilde yer alan sahte 50 USD ve 100 USD para iddialarını doğru bir şekilde açıklamak, iddialara netlik kazandırmak ve çözüm önerileri sunmak amacıyla toplandık.

Bizler olarak, ülkenin finansal güvenliğini koruma konusunda kararlı bir şekilde hareket etmekteyiz. Kamuoyunda dolaşıma giren sahte dolar iddiaları büyük ölçüde abartılmış olup gerçeği yansıtmamaktadır. Ciddi bir şekilde ekonomi üzerinde algı oluşturulmakta ve halk arasında panik yaratılmaya çalışılmaktadır.

Sahte para konusunda net deliller olmaksızın yalnızca söylentilere dayanan bir panik yaratılmaktadır. Yaptığımız saha çalışmalarında söz konusu sahte paralara rastlanmadı.

En net delil ise elimizde bulunan banknottur. Bir haftalık çalışmanın ardından sadece 2 adet sahte banknota ulaşıldı. Bu sahte paralar, hiçbir şekilde para sayma makinelerinden geçmemiştir ve Kapalıçarşı’da başka sahte döviz bulunmamıştır.

“Asılsız İddialar”

Basında veya sosyal medyada ‘600 milyon USD veya 1 milyar USD sahte para bulunduğu’ şeklindeki haberler tamamen asılsız ve yanıltıcıdır. Biz dahi 1.000 USD sahte para bulamadık. Bu haberleri yapanlar, konuştukları miktarın boyutunu kavrayamayacak insanlardır.

Üye döviz büroları ve diğer yetkili kurumlar, sahte paraları tespit etmek için gerekli uzmanlık ve teknolojiye sahiptir. Bu tür paraların, döviz bürolarımızdan geçmesi mümkün değildir.

Yetkisiz işlem yapan kaçak yerler, sahte para riskini artırmaktadır. Vatandaşlarımıza tekrar uyarıda bulunmak istiyoruz. Kuyumcu, para transfer merkezi ve ödeme merkezlerinde dikkatli olunmaması sonucu mağduriyet yaşanabilir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu konuları sıkı bir şekilde denetlemeli ve daha caydırıcı cezalar uygulamalıdır.

Bankaların, gerçek olduğu teyit edilen eski basım dolarları (beyaz dolar) kabul etmesi gerektiğini öneriyoruz. Bu adım, piyasadaki sorunu çözmeye önemli katkı sağlayacaktır. Sahte para iddialarına dair yayılan yanlış bilgiler gereksiz bir panik yaratmaktadır.

Doğru ve şeffaf bilgilendirme yaparak vatandaşların endişelerini gidermek, önemlidir. Sahte ve abartılı iddialarla ekonomik güvenliği zedelemeye çalışan kişilere karşı yasal süreç başlatılmalıdır. Bu tür eylemler ciddi şekilde cezalandırılmalıdır.

TÜYEMDER, tüm döviz bürolarını kapsayan bir birlik yapısının oluşturulmasını tavsiye etmektedir. Bu yapı, sektörde düzeni sağlamak ve sahte para ile mücadelede güçlü bir rol oynamak için önemlidir.

Kuyumcular ve para transfer merkezlerinden döviz alım satımının yasak olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu tür yerlerden uzak durulması, kamu idaresi tarafından etkin bir şekilde denetlenmeli ve halka duyurulmalıdır.


Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top